Psychologiepraktijk Suntjens

Online behandelingen

Tegenwoordig zijn er allerlei online zelfhulpprogramma’s. U kunt dan thuis, met behulp van uw eigen computer, een behandeltraject volgen met de bedoeling meer grip op uw situatie te krijgen. In veel gevallen vergroot het uw inzicht in uw vragen of problemen. Bij lichte tot milde depressie, angst- en paniek klachten en bij burn-out kan zo snel erger voorkomen worden. Veel zelfhulp programma’s zijn gratis en anoniem. Controleer dit wel vooraf. Het is van belang dat u voldoende tijd en aandacht aan de cursus besteedt en deze helemaal afrondt. Online zelfhulp kan zelden de behandeling door uw huisarts of uw psycholoog vervangen, zeker als uw klachten wat ernstiger zijn.

Ik werk zelf met een aantal online therapieprogramma’s, die verder gaan dan de zelfhulpcursussen. Dit doe ik samen met Therapieland. Bij een eerste gesprek of in de loop van een behandeling kan met u overlegd worden of een online behandeling of delen van een online behandeling voor u zinvol kan zijn. Dit hangt ook van uw voorkeuren af. Het is vaak handig thuis in uw eigen omgeving, in uw eigen tempo en op zelfgekozen momenten aan de slag te zijn. De online behandeling wordt meestal afgewisseld met face to face gesprekken zodat het meer op maat gesneden kan worden. Wij noemen dat ‘blended’ therapie.
De online-cursussen van therapieland bestaan uit 8 tot 9 sessies, variërend van 30 minuten tot een uur. In de cursus worden animaties en/of videofragmenten afgewisseld met opdrachten en oefeningen.  Alle informatie, die u online opschrijft, is strikt vertrouwelijk en kan als u dat wenst gedeeld worden met mij via een berichtenmodus.  De voortgang  van de behandeling wordt door mij in de gaten gehouden en ondersteund en bijgestuurd, wanneer dat nodig is . Ook hoort videochat tot de mogelijkheden. Na afloop nemen wij samen door of de gestelde doelen ook zijn behaald en wat eventueel nog meer nodig is.

Onderstaand worden enkele online-programma’s genoemd:

Depressie
www.gripopjedip.nl
Gratis online groepscursus voor jongeren (16-25 jaar) met depressieve klachten.
www.kleurjeleven.nl
Cursus ontwikkeld door Trimbos Instituut waarbij je in acht lessen beter leert omgaan met depressieve klachten.

Alcohol/drugsgebruik
www.alcoholdebaas.nl
www.minderdrinken.nl
www.jellinek.nl
www.alcoholondercontrole.nl
www.brijder.nl
www.cannabisondercontrole.nl

Eetstoornissen
www.ziezozelfhulp.nl
Online hulp bij eetstoornissen. Kosten: 7,50 euro per maand.

Relatieproblemen
www.Relatie-Problemen.nl
Gratis online relatieadvies van geregistreerde relatietherapeuten en psychologen.

Angst
www.nachtmerries.org
Gratis online hulpprogramma voor mensen met nachtmerries. Onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Utrecht.
www.therapieland.nl (verschillende klachten)
www.menzis.nl   MenzenGeest (verschillende klachten)
www.mirro.nl    (verschillende klachten)

www.e-psychiater.nl  Samenwerkingsverband van acht psychiaters. Kosten: 25 euro per consult.